Georgian eri maakunnissa hachapuri tehdään hiukan eri tavalla. Toisinaan juuston ohella, tai jopa sijasta, voidaan käyttää muitakin täytteitä – esimerkiksi ossetialaisen hachapurin juustotäytteeseen lisätään punajuuren lehtiä, rachalaiseen Rachan kinkkua. Oheinen resepti on Imeretian maakunnan versio.
Koska keittotaito on mahdollisuuksien taidetta voi hachapurinkin kanssa tehdä kokeiluja. Taikinassa käytettävä neste voi veden sijaan olla piimää tai viiliä tai vaikkapa kefiiriä. Georgiassa monet käyttävät nimenomaan matsonia, joka on suurinpiirtein samaa kuin lehmän lämpimästä maidosta kotona hapatettu viili (ennen maidon teollista käsittelyä). Soodalla nostatettuna lopputulos on mehevämpi eikä hachapuri jäähtyneenä ja uudelleen lämmitettynä ole niin leipämäinen kuin veteen tehty! Ohessa viilipohjainen taikina, jolloin lisätään soodaa – vesipohjaiseen taas hiivaa.
Taikina
5 dl viiliä/piimää/kefiiriä
tai vettä
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa (vesipohjaiseen kuivahiivaa)
50 g voita
1 kananmuna
1 dl ruokaöljyä
(vähän sokeria)
vehnäjauhoja
Täytteeseen
mozzarella-tyyppistä ja/tai fetajuustoa tai muita pehmeitä juustoja yhteensä n. 800 g
(1 kananmuna)
voita tai öljyä voi lisätä myös vähän
Lisää nesteeseen sekoittaen sooda, suola, sulatettu voi, ruokaöljy, kananmuna sekä halutessasi vähän sokeria. Lisää jauhoja vähitellen niin, että taikina pysyy hyvin koossa mutta ei ole liian jäykkää. Vaivaa taikinaa alustavasti ja anna sen jälkeen seistä vähintään pari tuntia. Tänä aikana voit tehdä täytteen: raasta juusto pehmeäksi massaksi ja lisää siihen kananmuna ja voi. Riippuen paistoalustan koosta hachapureja voi tästä taikinamäärästä tehdä 2–4 kpl.
Jaa taikina samankokoisiin paloihin ja kauli ne sopivan ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Laita levyn keskelle juustotäytettä ja kokoa reunat yhteen keskelle. Taputtele taikina tasaiseksi varoen, ettei täyte pursua esiin. Paista uunissa n. 200 asteen lämmössä 20–30 minuuttia. Kun päällinen alkaa ruskeutua, on paistos valmis. Voit voidella valmiin hachapurin vielä voisulalla.